RACHUNEK PRAWDOPODOBIENSTWA
dzelka123: BARDZO PROSZE O POMOC
Dobrać parametry A, B, C, D tak, aby funkcja
A dla x ≤ 0
F(x) = Bx2 dla 0 < x ≤1
x2/2 −x+C dla 1<x≤2
D dla x > 2
była dystrybuantą pewnej zmiennej losowej.
6 gru 13:29
Kacper:
Własności dystrybuanty?
6 gru 13:31
o nie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dystrybuanta
ja bym tak to zrobił.
spójrz na wykres i powiedz gdzie dystrybuanta się zaczyna a gdzie kończy.
z tego można odczytać A i D
następnie wiesz, że dla x=1 y=Bx
2 ma się równać 0,5. wstaw do równania x i y i masz B.
po czym masz punkt przegięcia.
wiesz że dla x = 2, y ma być równy D.
| | x2 | |
dlatego do y = |
| − x + c wstaw x=2 i y=D i zobacz co sie stanie ciekawego |
| | 2 | |
6 gru 13:38