Pozdrawiam
Majkinek: Witam. Mam narysować wykres f(x)=|x2−1|−4|x+1|
Jakiś dobry sposób na rysowanie tego typu funkcji?
Wiadomo na maturze liczy się czas.
6 gru 13:17
Kacper:
Można np z definicji wartości bezwzględnej rozpisać w trzech przedziałach.
6 gru 13:19
Majkinek: Dziękuję. Wychodzą mi kwadratówki...jak je najlepiej rysować... wierzchołek liczyć czy....?
6 gru 13:29
Kacper:
Przesuwać o wektor funkcję f(x)=x
2 
(tę znamy przecież na pamięć)
np
y=x
2−4x−5=(x−2)
2−9, czyli
y=x
2 → T
u=[2,−9]→y=(x−2)
2−9
6 gru 13:35
Majkinek: Dziękuję x2

Mam jeszcze pytanko, ponieważ mam kolejny przykład....powiedzmy że mam taki wykres jak powyższy
tylko cały wzór tj. f(x)=||x
2−1|−4|x+1|| to rysuję tak jak tutaj tylko na koniec podx
odbijam tak?
6 gru 13:39
Kacper:
6 gru 13:41