f(x)= x^3-6x^2+9x
michał: naszkicuj wykres funkcji f odczytaj z wykresu ile rozwiazan ma rownanie f(x)=2
a) f(x)= x3−6x2+9x
b) f(x)=(2x+2)/(x2+x+2)
zadanie jest z dzialu o rachunku różniczkowym, ale nie wiem jak sie za to zabrać, prosze o
pomoc
f(x)=x(x−3)2
6 gru 12:50
michał:
6 gru 12:56
michał: wiem ze beda 3 rozwiazania ale nie potrafie tego zpaisac
6 gru 13:13
J:
musisz wyznaczyć wartość ekstremum lokalnego (maksimum) w przedziale (0,3)
liczysz pochodną, zeruje się w x = 3 (minimum) oraz w x = 1(maksimym)
liczysz f(1) = 4 ..zatem prosta o równaniu y = 2 przetnie wykres w trzech punktach ...
6 gru 14:16
michał: już sam na to wpadłem ale dziekuje
6 gru 14:32