Stężenie procentowe
matmaboli: Połączono 2 kilogramy 5% roztworu i kilogram 2% roztworu sody. Jakie stężenie ma otrzymany
roztwór?
6 gru 12:48
458: To zadanie na chemię czy matmę
6 gru 12:52
pati: matmę.
6 gru 12:57
6 gru 12:58
458: Rozwiązanie na matmę:
M roztworu ostatecznego=2kg+1kg=3kg
Msody1=2kg*0,05=0,1kg
Msody2=1kg*0,02=0,02kg
Msody końc.=0,1+0,02=0,12[kg]
6 gru 12:58
kyrtap: Użyje trochę chemii
5% * 2kg = ms * 100 %
2% * 1kg = ms * 100%
ms = 0,1 + 0,02 = 0,12 [kg]
mr = 1kg + 2 kg = 3kg
6 gru 13:48
Kacper:
Ale kombinujecie
6 gru 13:50
kyrtap: czemu kombinujecie ?
6 gru 13:50
458: Po chemicznemu
2kg r−ru 5% x−2
x%
1kg r−ru 2% 5−x
10−2x=x−2
x=4
6 gru 14:32