ILE MOŻNA UTWORZYĆ LICZB TRZYCYFROWYCH WIĘKSZYCH OD 466 Z CYFR ( 0,3,4,6,8,9 ) ?
zoja: ILE MOŻNA UTWORZYĆ LICZB TRZYCYFROWYCH WIĘKSZYCH OD 466 Z CYFR ( 0,3,4,6,8,9 ) ?
18 lis 13:26
Eta:
wszystkie zaczynające się cyframi 6 lub 8 lub 9
a na pozostałych miejscach dowolne z tych sześciu
jest ich : 3*6*6= 108
zaczynających się na 46 i kończą się 8 lub 9
jest ich : 2 , bo 468 i 469
zaczynajace się cyfrą 4 i na drugim 8 lub 9 a na ostatnim już dowole z tych sześciu
jest ich: 1*2*6= 12
ilość wszystkich jest: 108+2+12=122
18 lis 13:47