Fizyka
Rika: Akumulator motocyklowy dający napięcie 6 V powoduje przepływ przez żarówkę prądu o natężeniu
0,2 A.Oblicz moc prądu przepływającego przez tę żarówkę oraz zużycie energii elektrycznej w
czasie 30 min. jazdy. Oblicz wartość ładunku, jaki przepłynął w tym czasie przez żarówkę.
Wie ktoś jak to zrobić?
18 lis 12:19
Mateusz: Moc prądu elektrycznego wyraża się wzorem P = U*I gdzie U to napięcie a I natężenie więc tylko
podstawiasz i liczysz zużycie energi elektrycznej mierzone jest za pomocą kilowatogodzin czyli
kWh = *1000*W*60*60*s = 3 600 000 Ws czyli Zużytą energię oblicza się więc przez pomnożenie
mocy urządzenia przez jego czas pracy. w s a a wartość ładunku jaki przepłynął przez
urządzenie elektryczne obliczamy ze wzoru Q = I*t I− natężenie prądu t− czas przepływu prądu
wyrazony w s przypominam tez ze jednostką ładunku elektrycznego jest C−kulomb uff mam nadzieje
ze wies juz jak to zrobic
18 lis 12:32