pochodne
Misiek: Oblicz pole trójkąta jaki tworzy z osiami układu współrzędnych prosta styczna do krzywej
y=x
2+19/x+3 w jej punkcie o odciętej Xo = 1. Znaleźć promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Pole powinno wyjść 18, mi niestety wychodzi inny wynik.
Pochodna mi wyszła x
2+6x−19/(x+3)
2
a współczynnik prostej −3/4 prosta ograniczająca trójkąt y=−3/4x+23/4
Proszę o jakieś wskazówki jak poprawnie rozwiązać
5 gru 22:11
Misiek: Pomoże ktoś ?
5 gru 22:45
Eta:
Najpierw napisz poprawnie f(x)
5 gru 22:48
Misiek: A co jest nie tak ?
5 gru 22:54
Bogdan:
| | 19 | |
Zapisałeś wzór krzywej w ten sposób: y = x2 + |
| + 3, czy o taką krzywą Ci chodzi? |
| | x | |
5 gru 22:57
Tadeusz:
... wszystko policzyłeś OK
Dalej licz punkty przecięcia stycznej z osiami
(podstawiaj y=0 x=0)
A może wolisz przekształcić równanie stycznej do postaci odcinkowej ? −
5 gru 23:32