układ równań
madax: układ równań
x* y=480
(x+8)(y−3)=480 po pszekształceniu
x=480/y
(480/y+8)(y−3)=480
jak dojść do równania kwadratowego ydo 2−3y−180=0
18 lis 12:16
Sophie: w równaniu końcowym napewno ma byc −3y
18 lis 12:34
madax: tak na pewno
18 lis 12:36
Sophie: juz pisze
18 lis 12:42
Sophie: x=480y
(480y+8)*(y−3)=480
480yy−1440y+8y−24=480
480−1440y+8y=504
−1440y+8y=24 /*y
−1440+8y2=24y
8y2−24y−1140=0 / :8
y2−3y−180=0
18 lis 12:46
madax: dziękuje bardzo ...jesteś cudna
18 lis 12:49
Sophie: nie ma za co
18 lis 12:49