wielomiany
myszka2580: liczby 4 , −5 są pierwiastkami wielomianu
w(x)=x3 + 2x +5
udowodnij że wielomian G(x)=W(x+1)− W(x) nie ma miejsc zerowych
5 gru 21:42
Gray: Jakiś związek wielomianu w z wielomianem W?
5 gru 21:46
myszka2580: W=w
5 gru 21:47
Bogdan:
Proszę sprawdzić, czy liczby 4, −5 sa pierwiastkami wielomianu w(x)
5 gru 21:48
myszka2580: w zadaniu jest napisane że tak
5 gru 21:49
52: W(4)≠0
W(−5)≠0
....
5 gru 21:50
Bogdan:
Nie zawsze to, co jest napisane, jest prawdą
5 gru 21:51
myszka2580: pomocy

nie mam pojęcia jak to zrobić
5 gru 21:51
Bogdan:
Najpierw podaj pełną i poprawną treść zadania
5 gru 21:52
myszka2580: liczby 4 , −5 są pierwiastkami wielomianu w(x)=x3 + 2x +5
udowodnij że wielomian G(x)=w(x+1)− w(x) nie ma miejsc zerowych
to jest cała treść ,,,,
5 gru 21:54
Gray: Nie wiem jak miałbym wykorzystać tę informację (błędną) o zerach w.
Najłatwiej, i chyba najbardziej naturalnie, to wyznaczyć G:
G(x) = W(x+1) − W(x) = (x+1)3 −x3 +2(x+1) −2x =
= (x+1−x)((x+1)2 + x+2) +2 = (x+1)2 +x + 4 = x2 +3x + 5 >0 dla x∊R.
5 gru 21:54
Gray: Coś chyba pochrzaniłem...

G(x) = (x+1−x)((x+1)
2 +(x+1)x+x
2) +2 = ... dokończ sam(−a)
5 gru 21:57
Bogdan:
43 + 2*4 + 5 ≠ 0, a więc liczba 4 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
(−5)3 + 2*(−5) + 5 ≠ 0, liczba −5 też nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
5 gru 21:57
Bogdan:
Zadanie zawiera błędne informacje, Gray rozwiązujesz jakieś inne zadanie.
Faktycznie, pochrzaniłeś
5 gru 22:00
Gray: Wiem, widzę co się dzieje. Pokazałem jedynie, że olewając informację o zerach zadanie jest do
zrobienia. Chyba, że wielomian w wygląda inaczej...
5 gru 22:03