Proszę o pilne rozwiązanie sprawa życia lub śmierci. Z góry dziekuje :)
aaa: ∫1+√ctgx / sin2x
5 gru 21:17
Bogdan:
Podstawienie: ctgx = t
5 gru 21:22
Bogdan:
Żyjesz aaa ?
5 gru 21:50
pigor: ... jeśli to jest taka całka
| | 1+√ctgx | |
∫ |
| dx , to niech 1+√ctgx=t ⇒ √ctgx= t−1 /2 ⇒ |
| | sin2x | |
| | dx | | dx | |
⇒ ctgx=(t−1)2 ⇒ − |
| = 2(t−1)dt ⇔ |
| = −2(t−1)dt, wtedy |
| | sin2x | | sin2x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1+√ctgx | |
∫ |
| dx = −2∫ t(t−1)dt = −2∫(t2−t)dt= −2(13t3−12t2) +C= |
| | sin2x | |
= −2*
16t (2t
2−3)+C =
−13(1+√ctgx) (2(1+√ctgx)2−3)+C=
= −
13(1+
√ctgx) (2(1+2
√ctgx+ctgx)−3)+C=
=
−13 (1+√ctgx) (2ctgx+4√ctgx−1)+C . ..
5 gru 22:57
aaa: Przepraszam za brak odpowiedzi. Dziękuję za rozwiązanie. Bogdan Twoja podpowiedź dużo pomogła.
6 gru 23:00