dla jakich wartosci parametru a funkcja jest rosnaca?
Paulina: dla jakich wartosci parametru a funkcja jest rosnaca?
f(x)=x3−2x2+ax
f'(x)=3x2−4x+a
f'(x)>0 f. rosnąca
co dalej?
5 gru 21:13
Paulina: hmm?
5 gru 21:54
Tadeusz:
... a nie łatwiej bez pochodnej ? −
5 gru 22:06
Paulina: a jeżeli chciałabym z pochodna?
5 gru 22:19
pigor: ..., no to np. tak
f' >0 dla x∊R ⇒ 3x
2−4x+a >0 i a=3>0 i Δ=16−12a< 0 ⇒
⇒ 12a >16 ⇔ 3a >4 ⇔
a >43 ⇔
a∊(43;+∞). ...
5 gru 22:25
Tadeusz:
... to zapisz dokładnie treść zadania
5 gru 22:32
Paulina: dziekuje, tresc jest dokladnie taka jaka zapisalam
5 gru 23:05