Problemik
Kubix: Mam problem z tym zadaniem. Oblicz ile jest liczb pięciocyfrowych, których iloczyn cyfr jest
równy 8. Jak to ruszyć?
5 gru 20:39
Gamers: wypisz te liczby nie bedzie ich az tak duzo
5 gru 20:43
Kubix: Nie chcę ich wypisywać, wolałbym poznać metodę rozwiązywania tego typu zadań. Co z tego jak
wypisze jak bedzie kolejne gdzie bedzie tyle liczb, ze za duzo ich bedzie do wypisywania...
5 gru 20:48
Kubix: Ktoś pomoże?
5 gru 21:06
Ditka:
Aby iloczyn cyfr był=8 może być
1) jedna 8 i 4 jedynki
wtedy 8 na jednym z 5 miejsc (na pozostałych jedynki)− 5 możliwości
lub
2) 2,4 i 3 jedynki
| | | |
dla 2 i 4 wybieramy 2 miejsca z 5 − | i *2 bo możemy te cyfry zamienić miejscami |
| | |
lub
3) 2,2,2 i 2 jedynki
dla 3 dwójek wybieramy 3 m−ca z 5 (na pozostałych 1)
wszystkich takich liczb jest
8+20+10=38
5 gru 22:09
PW: 8 = 2·4 (jedyna możliwość przedstawienia liczby 8 jako iloczynu mniejszych od niej liczb
naturalnych większych od 1).
Tak więc cyfry badanej liczby pięciocyfrowej to:
8 i cztery 1
2, 4 i 3 jedynki.
Modelem liczby opisanej w zadaniu jest więc każdy ciąg 5−wyrazowy, w którym są:
a) jedna 8 i cztery 1
b) 2, 4 i trzy 1.
Są to tak zwane permutacje z powtórzeniami, liczb wymienionych pod literą a) jest
liczb wymienionych pod literą b) jest
Odp. 5+20 = 25.
5 gru 22:16
PW: Coś dzisiaj nie piłem, a nie myślę trzeźwo − zupełnie zapomniałem o 2·2·2 = 8.
Ditka był pierwsza i lepsza. Idę spać
5 gru 22:18
Ditka:
oczywiście w odp. 5+20+10=35 a nie 8 +...
5 gru 22:19
Eta:
Poprawna odpowiedź ( bez modelu...

to
35 takich liczb
5 gru 22:23