srednia arytmetyczna
mateusz: witam
śr arytmetyczna liczb a i b jest równa c. wykaż że śr arytmetyczna liczb a b i c jest także
równa c.
może jakaś podpowiedź jak zacząć?
próbowałem tak :
...
A to moim zdaniem nie jest uzasadnienie w/w
5 gru 20:04
mateusz: *
....
| a+b | |
| = x  |
| 2 | |
5 gru 20:05
Saizou :
| a+b+c | | | | | | 3(a+b) | | a+b | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| =c |
| 3 | | 3 | | 3 | | 6 | | 2 | |
5 gru 20:07
mateusz: Czyli wychodzi na to, że dobrze rozwiązałem?
5 gru 20:08
Mila:
Dobrze rozwiązał Saizou.
5 gru 20:12
mateusz: Popatrzyłem tylko na wynik i się zbyt wcześnie ucieszyłem

ale tak jak Saizou też robiłem, ale się pokićkałem przy końcowych działaniach

dziekuję i życze miłego weekendu
5 gru 20:15
Mila:
5 gru 20:19