Macierze
52: Witam.
Mam takie zadanie aby obliczyć wszystkie możliwe iloczyny (również kwadraty) dla macierzy
a b c g h o p r
A= B= C= s t u
d e f l m w c t
Literki to jakieś tam liczby zatem wszystkie możliwe iloczyny które tu mogą być to:
BA AC B2 C2
Prawda ?
5 gru 19:37
52: W górę
5 gru 21:40
Gray: Prawda.
5 gru 22:00
52: Dzięki
Gray
Sprawdziłbyś jeszcze obliczenia ?
Bo od dzisiaj zaczynam przygodę z macierzami i potrzebuję pomocy

W skanie są obliczenia
http://zapodaj.net/cc2886d79c6c2.jpg.html
I czy istnieje jeszcze jakaś metoda (może szybsza) na obliczenie
kwadratów macierzy?
Ogólnie to czytałem o schemacie Falka, ale w sumie na wykładach nic takiego nie padło, więc
lepiej rozwiązywać jak "niby uczono"... ale no zapytać można ...
5 gru 22:04
Gray: Sprawdziłem parę (nie wszystkie) i wygląda dobrze.
5 gru 22:25
52: Dzięki

Widzę że coś dzisiaj nie porobię tych macierzy

(nie ma z kim, a szkoda)
5 gru 22:28
Gray: Innej metody na podnoszenie do kwadratu nie ma. Swoje trzeba zrobić, czyli wyliczyć n2
elementów macierzy A2. Schemat Falka to zwykłe mnożenie, tylko inaczej graficznie ujęte. Nie
mówię o realizacji numerycznej (na komputerze) zadania mnożenia macierzy − to zupełnie inny
problem.
6 gru 10:45
52: Jeszcze raz dziękuję

Fajnie że pomagasz
6 gru 11:26