matematykaszkolna.pl
Macierze 52: Witam. Mam takie zadanie aby obliczyć wszystkie możliwe iloczyny (również kwadraty) dla macierzy a b c g h o p r A= B= C= s t u d e f l m w c t Literki to jakieś tam liczby zatem wszystkie możliwe iloczyny które tu mogą być to: BA AC B2 C2 Prawda ?
5 gru 19:37
52: W górę
5 gru 21:40
Gray: Prawda.
5 gru 22:00
52: Dzięki Gray Sprawdziłbyś jeszcze obliczenia ? Bo od dzisiaj zaczynam przygodę z macierzami i potrzebuję pomocy emotka W skanie są obliczenia http://zapodaj.net/cc2886d79c6c2.jpg.html I czy istnieje jeszcze jakaś metoda (może szybsza) na obliczenie kwadratów macierzy? Ogólnie to czytałem o schemacie Falka, ale w sumie na wykładach nic takiego nie padło, więc lepiej rozwiązywać jak "niby uczono"... ale no zapytać można ...
5 gru 22:04
Gray: Sprawdziłem parę (nie wszystkie) i wygląda dobrze.
5 gru 22:25
52: Dzięki emotka Widzę że coś dzisiaj nie porobię tych macierzyemotka (nie ma z kim, a szkoda)
5 gru 22:28
Gray: Innej metody na podnoszenie do kwadratu nie ma. Swoje trzeba zrobić, czyli wyliczyć n2 elementów macierzy A2. Schemat Falka to zwykłe mnożenie, tylko inaczej graficznie ujęte. Nie mówię o realizacji numerycznej (na komputerze) zadania mnożenia macierzy − to zupełnie inny problem.
6 gru 10:45
52: Jeszcze raz dziękuję emotka Fajnie że pomagasz emotka
6 gru 11:26