Układy równań wykładniczych
michal12221: Witam. Mam do rozwiązania dwa układy równań wykładniczych z którymi mam problem.
1.
3x * 5y = 75
3y * 5x = 45
2.
3x + 3y = 28
3x+y = 27
Bardzo proszę o pomoc i rozwiązanie, ewentualnie podpowiedzi.
5 gru 19:14
daras: podziel stronami
na potęgach chyba sie znasz?
5 gru 19:19
michal12221: Ok, próbuję.
5 gru 19:23
michal12221: W pierwszym podzieliłem stronami i wyszło. W drugim zastosuję podstawienie i policzę z
kwadratowego, powinno wyjść. Dzięki.
5 gru 19:26