matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadać ciągłość funkcji
slabaaa:
bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu, zbacać ciągłość funkcji:
x+3
f(x)= (w klamrze)
dla x≠−3 i x≠2
x
2
+x−6
1
−
dla x=−3 i x=2
5
5 gru 19:07
slabaaa:
pomoże ktoś ?
5 gru 22:13
52:
Może podpowiem ci że x
2
+x−6=(x+3)(x−2)
5 gru 22:16
slabaaa:
x+3
tak, doszłam do tego
wtedy mamy ułamek
, i x+3 się skróci, zostaje mi
(x+3)(x−2)
1
, co dalej mam zrobić?
x−2
5 gru 22:23