Planimetria
Gruszka: Oblicz pole, trójkąta, jeśli |AC|=6, |BC|=2|AB| oraz kąt zawarty między |AC| i |AB| jest równy
60 stopni.
5 gru 18:54
Krystek:

Ja zrobiłabym tw.cosinusów
(2x)
2=6
2x2−2*6xcos60
5 gru 20:24
Krystek: 62+x2 poprawka
5 gru 20:25
monita: x2≤16
5 gru 20:28
Krystek: (x+4)(x−4)≤0
5 gru 20:35
Gruszka: Chodzi mi przede wszystkim o pole tej figury, Jeżeli ktoś może, niech sprawdzi to sposobem
(P=1/2*6*x*sin60) i (P=a*b*b/4R z wyznaczeniem promienia), Nie mogę odszukać błędu w tym
drugim sposobie, wyniki niestety się różnią,
5 gru 21:20
KrzysztofŁ:

Łatwiej rozwiązać, jeśli się spostrzeże, że jest to trójkąt prostokątny...
5 gru 22:00
KrzysztofŁ: Przepraszam, zbyt pobieżnie spojrzałem...
5 gru 22:04