????
nilk 20: W koszu jest n zielonych jabłek i 6 czerwonych. Gdybyśmy chcieli wyciągnąć 2 jabłka bez
zwracania, to prawdopodobieństwo wyciągnięcia 2 jabłek zielonych byłoby równe 2/15 i 2< n <
10 . Oblicz ile wszystkich jabłek znajduje się w koszu.
5 gru 18:32
nilk 20: prosze pomoc mi

mam jutro! prosze,
5 gru 18:44
nilk 20:
5 gru 19:15
nilk 20:
5 gru 19:29
Eta:
n −− jabłek zielonych
6 −−− jabłek czerwonych
razem : n+6 jabłek w koszu
| n(n−1) | | 2 | |
| = |
| i n∊(2, 10) |
| (n+6)(n+5) | | 15 | |
rozwiąż to równanie : otrzymasz
n=4
Odp: W koszu znajduje się
10 jabłek
5 gru 23:00
Eta:
Wyjaśniam :
|Ω|=(n+6)*(n+5) , bo losowanie bez zwracania
|A|= n*(n−1)
| | n(n−1) | | 2 | |
P(A)= |
| = |
| −−− należy tylko rozwiązać to proste równanie! |
| | (n+6)(n+5) | | 15 | |
Powodzenia ...........
5 gru 23:58
Eta:
15n(n−1)=2(n+6)(n+5)
13n
2−37n−60=0 Δ=4489,
√Δ=67
| | 30 | |
n= 4 v n= − |
| <0 −−− odrzucamy |
| | 26 | |
zielonych jabłek jest w tym koszu
4 , czerwonych
6
Razem w koszu jest 10 jabłek
Dobranoc ..... leniu
6 gru 01:15
nilk 20: OHH dziekuję
Eta
6 gru 01:26
Eta:
6 gru 01:32