matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
słabiutki uczeń :
Pomocy!
x+2
1. Dane jest wyrażenie W(x)=
o którym wiadomo, że W2)=W(−3). Wyznacz liczbę a
x−a
2.Rozwiąż nierówność −6x
2
+5x−1>0
18 lis 11:31
BiebrzaFun :
2+2
1)podstaw za x=2 czyli W(2)=
2−a
−3+2
x=−3 czyli W(−3)=
−3−a
2+2
−3+2
teraz rozw. r−nie
=
2−a
−3−a
2) oblicz Δ= pierwiastki x
1
,x
2
x∊( x
1
,x
2
)
18 lis 11:50