Rozszerzone wzory skróconego mnożenia
matematyk polski: (√4 − √15 − √4 + √15)2
proszę o rozwiązanie z dokładnym rozpisaniem, z góry dziękuje.
5 gru 17:30
PW: (a−b)2 = a2 − 2ab + b2 zapewne znasz.
Zastosuj to wstawiając w miejsce a pierwszy pierwiastek, zaś w miejsce b − drugi
pierwiastek. Nic trudnego, przeżyj to sam.
5 gru 18:30
daras: zła konstrukcja frazeologiczna: po polsku pisze się "polski matematyk"
5 gru 18:31
matematyk polski: próbowałem jednak miałem kłopoty z podwojonym iloczynem.
Po zastosowaniu wzoru wyszło coś takiego:
4 − √15 − 2 *(√4 − √15) (√4 + √15) + 4 + √15
jednak nie wiem jak wymnożyć nasze 2ab.
5 gru 18:35
PW: daras, a „Koń Polski”?
5 gru 18:36
PW: Nasze 2ab ma strukturę
2√x−y√x+y
− znowu wzór skróconego mnożenia, gdy "wciągniesz to pod jeden pierwiastek".
5 gru 18:37
matematyk polski: daras Błąd był popełniony celowo, zdaję sobie z tego sprawę
5 gru 18:39
matematyk polski: jednak czy na pewno można 2√x−√y√x+√y zapisać jako 2√x−y√x+y ?
5 gru 18:41
PW: Jeżeli już chcesz tam widzieć
√(x−√y)(x+√y, to po zastosowaniu wzoru (a−b)(a+b) = a2−b2 będzie
√x2−y = √42−15) = √1 = 1.
5 gru 18:49
matematyk polski: Ok, już rozumiem.
Wzór a
2−b
2 został zastosowany pod tym głównym pierwiastkiem.
Dziękuje za pomoc
5 gru 18:58