Liczby Zespolone- pierwiastek drugiego stopnia
Aneta: √3i = ?
Robię to tak:
x
2 + 2xyi − y
2 = 3i
I później z tego mam dwa równania:
2xy = 3
x
2 − y
2 = 0
I wychodzi mi:
x=
√3/
√2 lub x= −
√3/
√2
y=
√3/
√2 lub y= −
√3/
√2
A w odp jest:
x=
√6/2 y=
√6/2 lub x= −
√6/2 y= −
√6/2
Gdzie popełniłam błąd?
5 gru 17:29
PW: Studentka, a nie jest to to samo? Usuwanie niewymierności z mianownika
5 gru 17:53
Aneta: A no jest

Nie oceniaj mnie, siedzę nad matmą od 8 godzin, mózg już nie wytrzymuje
5 gru 18:05
jakubs: To idź się zrelaksuj, odpocznij, a później wróć do zadanek
5 gru 18:08