pochodne
kyrtap: Korzystając z definicji zbadać czy istnieje pochodna podanej funkcji we wskazanym punkcie:
| | ⎧ | sinx dla x ≤ π/2 | |
| f(x) = | ⎩ | 1 dla x>π/2 | ,
|
5 gru 17:05
PW: Pytanie jest sensowne − funkcja f jest ciągła w x
0. Wobec tego liczymy granicę ilorazu
różnicowego:
(granicy prawostronnej nie ma co liczyć, jest to funkcja stała, ma więc iloraz różnicowy równy
0).
Jeżeli uda się pokazać, że granica (1) istnieje i jest równa 0, to f ma pochodną w x
0 i ta
pochodna jest równa 0.
5 gru 17:41
PW: | | π | |
Iloraz różnicowy napisałem źle (brakuje − sin |
| w liczniku), sam poprawisz. |
| | 2 | |
5 gru 17:44
kyrtap: rozumiem czemu liczysz z prawej strony granicę jednostronną , ale nie rozumiem dlaczego musimy
pokazywać że granica istnieje i jest równa 0
5 gru 17:54
kyrtap: dzięki już zrozumiałem po 10 razie jak przeczytałem
5 gru 17:58
kyrtap: tylko jak pokazać że ta granica istnieje
5 gru 18:04
kyrtap: nie czaję tego jednak przykładu
5 gru 18:09
Marcin: Witam studenta!
5 gru 18:13
5 gru 18:14
kyrtap:
5 gru 18:18
zombi: | | sin(π2+h)−1 | | cos(h)−1 | | −sin2(h) | |
limh→0− |
| = |
| = |
| →0 |
| | h | | h | | (1+cosh) h | |
Pisze z pociągu wiec ciężko mi oznaczenia wszystkie napisać, ale wiesz o co chodzi mam nadzieje
5 gru 18:20
PW: Licznik
| | π | | π | |
sin( |
| +h) − sin |
| − skorzystać z wzoru na różnicę sinusów |
| | 2 | | 2 | |
5 gru 18:22
kyrtap: ja nie czaję tego że jeśli wyszło mi te 0 to czemu stwierdzam że istnieje pochodna w podanym
punkcie
5 gru 18:29
kyrtap: korzystam z tego faktu że jeśli istnieje pochodna w punkcie to jest ciągła w tym punkcie
5 gru 18:30
PW: | | π | |
Z tego, że granica lewostronna ilorazu różnicowego w |
| jest równa granicy prawostronnej w |
| | 2 | |
| | π | |
|
| (tej której nie liczyliśmy, bo za łatwa). Wobec tego granica istnieje, czyli pochodna |
| | 2 | |
istnieje.
5 gru 18:34
kyrtap: dzięki PW ty to jednak jesteś równy gość
5 gru 18:35
kyrtap: wyszło mi że ta granica równa jest 0
5 gru 19:59