matematykaszkolna.pl
FZYKA orgami: 1. Oblicz ogniskową zwierciadła kulistego wklęsłego wiedząc , że odległość pomiędzy przedmiotem a jego pozornym obrazem powiększonym 4 razy wynosi 80 cm. 2. Oblicz największą długość fali wywołującą zjawisko fotoelektryczne w płytce srebra dla którego praca wyjścia W = 7.52*1019 J (7.52 razy 10 do − 19 potęgi) Wiem że nie jest fo forum fizyczne tylko matematyczne , ale wchodzi tu dużo osób może w śród nich znajdzie sie osoba która bedzie potrafila mi pomóc i rozwiąże te zadania. Z góry dziękuję i pozdrawiam
18 lis 11:29
Mateusz: w zad 1 musisz pokombinować nie pamiętam optyki za bardzo ze szkoły średniej ani na studiach
 y 
tez nie przykładałem się do niej ale mysle że ze wzoru p =

i z równania
 x 
 1 1 1 
zwierciadła

=

+

czyli z 1 wzoru obliczasz x i z równania wyznaczasz
 f x y 
ogniskową f za to 2 to ci zrobię bo to musiałem sie nauczyc zresztą nie jest to takie straszne wiemy że praca wyjscia elektronu równa się energi kwantu o maksymalnej długości fali czyli W = hv ale
 c 
v =

czyli do wzoru na pracę podstawiamy to wyrażenie
 λ 
 c c 
W = h*

mamy wyliczyć λ czyli dokonuje przekształcenia wzoru W = h*

/* λ
 λ λ 
λ*W = hc/:W
 hc 
λ =

i teraz podstawiasz do wzoru wartości przypominam h−stała Plancka = 6,62*1034
 W 
J*s c−prędkość światła = 3,8*108 m/s pracę wyjścia trzeba wyrazic w J mozesz to zrobić wiedząc ze 1 eV = 1,602*1019 J potem podstawiasz korzystasz z odpowiednich własności działań na potęgach czyli ze wzorów i jest git powodzenia
18 lis 11:59
Mateusz: A nie sory nie zauwazyłem ze pracę wyjscia masz podaną w J czyli nie musisz zamieniac z eV na J
18 lis 12:05