Mateusz: w zad 1 musisz pokombinować nie pamiętam optyki za bardzo ze szkoły średniej ani na studiach
| | y | |
tez nie przykładałem się do niej  ale mysle że ze wzoru p = |
| i z równania |
| | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zwierciadła |
| = |
| + |
| czyli z 1 wzoru obliczasz x i z równania wyznaczasz |
| | f | | x | | y | |
ogniskową f
za to 2 to ci zrobię bo to musiałem sie nauczyc zresztą nie jest to takie straszne wiemy że
praca wyjscia elektronu równa się energi kwantu o maksymalnej długości fali czyli W = hv
ale
| | c | |
v = |
| czyli do wzoru na pracę podstawiamy to wyrażenie
|
| | λ | |
| | c | | c | |
W = h* |
| mamy wyliczyć λ czyli dokonuje przekształcenia wzoru W = h* |
| /* λ
|
| | λ | | λ | |
λ*W = hc/:W
| | hc | |
λ = |
| i teraz podstawiasz do wzoru wartości przypominam h−stała Plancka = 6,62*10−34 |
| | W | |
J*s
c−prędkość światła = 3,8*10
8 m/s pracę wyjścia trzeba wyrazic w J mozesz to zrobić wiedząc ze
1 eV = 1,602*10
−19 J
potem podstawiasz korzystasz z odpowiednich własności działań na potęgach czyli ze wzorów i
jest git powodzenia