Niech mi ktoś zrobi to na wykresie bo mnie szlag trafi...
Hiver: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie |x2−4x−12|=m⋅|x−6| ma trzy różne
rozwiązania, z których dwa są ujemne.
5 gru 16:31
Hiver: da ktoś radę?
5 gru 17:53
Mila:

x
2−4x−12=0
⇔x=−2 lub x=6
|x
2−4x−12|=m*|x−6|⇔
|(x+2)*(x−6)|=m*|x−6|
|(x+2)*(x−6)|−m*|x−6|=0
|x−6|(|x+2|−m)=0⇔
|x−6|=0 lub |x+2|=m
x=6 mamy jedno dodatnie rozwiązanie , z drugiego równania chcemy mieć dwa ujemne rozwiązania
f(x)=|x+2|
dla m∊(0,2) równanie |x+2|=m ma dwa ujemne rozwiązania
5 gru 20:36