Funkcja kwadratowa
christine: Jeden z pierwiastków trójmianu kwadratowego
sev: Jeden z pierwiastków trójmianu kwadratowego y = 4x2 + bx − 7 jest o 4 większy od
drugiego. Oś
symetrii paraboli będącej wykresem tego trójmianu może być dana równaniem :
x = 3/2 x= 5/2 x =7/2 x= 9/2 proszę o wytłumaczenie
5 gru 15:56
Mila:
Tam jest we wzorze parametr b ?
5 gru 16:34
christine : tak

nie wiadomo ile jest b
5 gru 16:40
Tadeusz:
....a co by nie było ....czy b czy m ... −
5 gru 16:41
Tadeusz:
pierwiastki są równoodległe od osi symetrii na której leży też wierzchołek
....czyli wiadomo −
5 gru 16:42
Mila:
Δ>0 dla każdego b∊R ( sprawdź)
| | −b | |
xw= |
| oś symetrii paraboli |
| | 2a | |
| | 7 | |
x1*x2=− |
| ⇔pierwiastki są różnych znaków |
| | 4 | |
4x
2−12x−7=0
sprawdź czy rozwiązania różnią się o 4.
5 gru 17:00