| ||||||||
Wybierasz 2 osoby spośród 16 (10d+6c) czyli |Ω| = | ||||||||
| ||||||||
A − wybrano dwóch chłopców czyli 2 osoby spośród 6 czyli |A|= | ||||||||
| 6! | 2!*14! | 5*6 | |||||||||||||||
P(A) = | = | * | = | = | ||||||||||||||
| 2!*4! | 16! | 15*16 |
| 6 | 2 | 1 | |||
= | = | ||||
| 3*16 | 16 | 8 |
|
| |||||||||||||||
|B| = | * | = 10*6 = 60 | ||||||||||||||
| 60 | 60*2!*14! | 60*1*2 | 4*2 | 1 | ||||||||||||||||
P(B) = | = | = | = | = | ||||||||||||||||
| 16! | 15*16 | 16 | 2 |
| ||||||||
Wybieramy 2 spośród 19 czyli |Ω| = | ||||||||
| ||||||||
A − obie kule białe czyli wybieramy 2 spośród 5 czyli |A| = | ||||||||
| 5! | 2!*17! | ||||||||||||||
P(A)= | = | * | = | |||||||||||||
| 2!*3! | 19! |
| 4*5 | 1*2 | 4*5 | 2*5 | ||||
* | = | = | |||||
| 1*2 | 18*19 | 18*19 | 9*19 |
| ||||||||
|B'| = | ||||||||
|
| 14! | 2!*17! | |||||||||||||||||
P(B') = U{ | }|{ | } = | * | = | ||||||||||||||||
| 2!*12! | 19! |
| 13*14 | 13*7 | ||
= | |||
| 18*19 | 9*19 |