wyznacz rownanie stycznej
ania: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x0=1/3x³+16/3 przechodzącej przez początek
układu współrzędnych.
5 gru 15:46
Tadeusz:
y=4x
5 gru 16:14
Tadeusz:
f'(x)=x
2
Punkt styczności to S=(x
o, y
o}
szukana styczna to y=x
o2(x
o−0) ⇒ y=x
o3
Szukamy punktu styczności
| | xo3 | | 16 | |
|
| + |
| =xo3 ⇒ 2xo3=16 ⇒ xo=2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 8 | | 16 | |
f(2)=yo= |
| + |
| =8 S=(2, 8) |
| | 3 | | 3 | |
f'(2)=4
s: y−8=4(x−2) ⇒ y=4x lub wprost ....
prosta przez początek układu to y=ax y=4x
5 gru 16:39