Nierówność
Nieróność:
Proszę o pomoc. Próbowałem zamienićna iloczyn ale nie wiem co dalej ( przez co podzielić i jak
znaleźć rozwiązania ) .
5 gru 15:37
J:
założenie m ≠ 4
| | m2 | |
⇔ |
| − 1 > 0 .. teraz wspólny mianownik ... |
| | 4 −m | |
5 gru 15:39
Nieróność: Dobra, całkowicie zapomniałem o wspólnym mianowniku

dziękuję
5 gru 15:42
Nieróność: A jak mianownik jest podniesiony do kwadratu ?
Postępowanie to samo? Jeśli tak, to wyszło mi :
8m3−80m2+256m−256>0
I dalej trzeba dzielników szukać?
5 gru 15:53
razor: zapisz przykład
5 gru 15:54
5 gru 16:00
Nieróność: Pomoże ktoś?
5 gru 16:17
pigor: ... , widzę to np. tak:
| m2 | |
| >1 /*(4−m)2 i (*) m≠4 ⇒ m2}(4−m) >(4−m)2 ⇒ |
| 4−m | |
⇒ m
2(4−m) − (4−m)
2 >0 ⇔ (4−m)(m
2−4+m) >0 ⇔
⇔ −(m−4)(m
2+m−4) >0 ⇔
(m−4)(m2+m−4)< 0 i tu brzydka
"delta" (wyróżnik) to dalej już może sam(a), bo ja znikam z forum....
5 gru 16:20
Gamers: a po co podniosłes do kwadratu mianownik
5 gru 16:22
Nieróność: (m−4)(m2+m−4)< 0
Jeżeli (m−4) < 0 lub (m2+m−4)< 0
Później z tego zrobić sumę? I będzie m?
5 gru 16:38
Nieróność: Nie wiem, nie wychdzi mi to
5 gru 16:49
Nieróność: Jak będziecie mieli czas, to proszę, spróbujcie pomóc

Pozdrawiam
5 gru 17:08
jakubs: Nie no jak masz lub, to nie sumuj
5 gru 17:15
Nieróność: Dalej nie wychodzi
5 gru 21:22
Piotrek: weźcie, to nie tak
5 gru 21:41
Nieróność: a jak?: )
5 gru 21:52
Piotrek:

| m2 | |
| >1 ⇔ m2>4−m ⇔ −m2−m+4<0 |
| 4−m | |
Δ=1−4*(−1)*4=17
| | 1+√17 | | 1−√17 | |
x1= |
| x2= |
| |
| | −2 | | −2 | |
wspolczynnik a jest ujemny wiec ramiona w dół
a m∊(−
∞,x
1)∪(x
2,4)∪(4,+
∞)
5 gru 21:59
Piotrek: U góry to jakiś masochizm
5 gru 22:00
Piotrek: Niewiem czy to dobrze u góry bo nawet niechce mi sie sprawdzac
5 gru 22:01
Piotrek: Oczywiście Dziedzina to R−{4} i trzeba wziąśc potem czesc wspolna z nierownościa
5 gru 22:02
Piotrek: Rozumiesz to?
5 gru 22:07
Nieróność: To można obie strony przemnożyć przez (4−m) ? Bo my mówimy tu o kwadracie
| m2 | |
| >1 To da dalsza nierówność |
| (4−m)2 | |
5 gru 22:12
Piotrek: o kwadracie?, w pierwszym poscie nie napisaes kwadratu w mianowniku
5 gru 22:15
Piotrek: W sumie to to co napisalem to pierwszy przypadek
5 gru 22:15
Nieróność: Wiem, ale pierwszy post już ktoś mi opisał wcześniej i nie wiem czy dobrze z tym wspólnym
mianownikiem. W kolejnym poście zapytałem, jak by to wyglądało dla kwadratu w mianowniku i
podałem powyższy wzór
5 gru 22:16
Piotrek: pomnoz przez ten minownik obustronnie bo to dodatnie tak czy siak
5 gru 22:19
Nieróność: Ok , wyszło dzięki
5 gru 22:26