monety
Gamers: Oblicz prawdopodbienstwo ze conajmnej 3 razy w 5 rzutach wypadnie reszka.
Jaki bedzie wynik bo mi wyszedł 1/2 robiłem na drzewku xD i mogłem sie pomylic
5 gru 15:33
Gamers: moze ktos policzyc?
5 gru 15:49
:): ilość zdarzeń wszystkich: same O, same R, 4O i 1R=5, 3O i 2R=10, 2O i 3R=10 1O i 4R=5
RAZEM: 22
zdarzeń sprzyjających:16
5 gru 15:56
Gamers: wiedziałem ze zle
5 gru 15:57
J:
zdarzeń elementarnych jest więcej ...
zdarzenie np: {O,O,O,O,R} jest inne niż {O,O,O,R,O} ..
5 gru 15:59
PW: Nie można tak myśleć, zdarzenia tak niejasno opisane nie są jednakowo prawdopodobne. Trzeba
zacząć od tego, co tu jest zdarzeniem elementarnym.
5 gru 15:59
Gamers: A przypadkiem wszystkich zdarzenie nie bedzie 32? 2*2*2*2*2=32
5 gru 16:00
pigor: ... , no to, ze schemat Bernoulliego np.
tak ::
p=
12, q=1−
12=
12, n=5, k=0,1,2 , to:
P(S5 ≥3)= 1− (P(S
5=0)+P(S
5=1)+P(S
5=2))=
| | | | | |
= 1− [ | (12)0*(12)5+ | (12)1*(12)4+ |
| | | |
| | | |
+ | (12)2*(12)3 ] = 1− (1*1*132+ 5*12*116+ |
| | |
+
5*42*1 *
14*
18) = 1− (
132+
532+
1032) =
=1−
1632= 1−
12=
12 − szukane prawdopodobieństwo,...
5 gru 16:01
:): a na pewno jest 32
5 gru 16:02
Gamers: to 1/2 to dobre rozwiazanie?
5 gru 16:03
pigor: .., tak − moim zdaniem − dobre

.
5 gru 16:07
:): 16/32=1/2
5 gru 16:08
Gamers: ookk dzieki
5 gru 16:11
Gamers: a jeszcze jak mam obliczyc granice funkcji to wyszło mi cos takiego bede pisał do czego dązy
przy czym x daży do −∞
5 − ∞ + 1 / 2−0−0
To do czego dazy ?
5 gru 16:14
Gamers: hmmm pomoze ktos?
5 gru 16:24
Gamers: .
5 gru 16:44
PW: Ni diabła nie wiadomo o co pytasz, napisz f(x).
5 gru 17:49
Gamers: f(x) juz nie pamietam. chodzi o limesy
5 gru 18:25
Mila:
Chyba do (−∞), ale nie wiem, czy dobrze zrozumiałam Twój zapis.
5 gru 19:08
Gamers: dokładnie chodzi mi o to
przykladowa funkcja
f(x) = u{5x2 + x3 + 2x2 } /{2x2+4x−4}
ps jak ładnie zapisywac ułamki?
5 gru 20:37
Gamers: .
5 gru 21:16
5 gru 21:38