oblicz P
krzysiek: Z liczb od 1 do 1111 włącznie losujemy jedną liczbę, Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
wylosujemy liczbę parzystą lub podzielną przez 5.
5 gru 15:10
J:
... policz , ile jest takich liczb ..
5 gru 15:13
krzysiek: własnie nie wiem jak policzyć bo na końcu może być też 0 i potem nie wiem ile jest mozliwosci
we wczesniejszych miejscach, mógłbyś/mogłabyś mi pokazac chociaz ile jest iczb parzystych?
5 gru 15:15
J:
2 , 4, 6 , 8 , ..... 1110 .... cią geometryczny: a1 = 2 i r = 2
1110 = a1 + (n − 1)*r , czyli: 1110 = 2 + (n − 1)2 .. stąd; n = ...
5 gru 15:19
krzysiek: Obliczylam to wyszlo 555 a podzielnych przez piec wyszlo 222, co dalej.. ?
5 gru 15:22
J:
| | 222 | | 555 | |
P(A) = |
| + |
| |
| | 1111 | | 1111 | |
5 gru 15:27
krzysiek: pomylilam sie w obliczeniach powinno wyjsc 111 juz rozumiem dziękuje
5 gru 15:32
PW: Mamy tu dwa zdarzenia:
A − "wylosowano liczbę parzystą"
B − "wylosowano liczbę podzielną przez 5".
Jak wiadomo (własności prawdopodobieństwa)
(1) P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B),
trzeba jeszcze policzyć ile jest liczb, które spełniają oba warunki jednocześnie i zastosować
(1).
5 gru 15:56