ciągi
kaja: uzasadnij, że każdy wyraz ciągu an=2n+2n+2 jest liczbą podzielną przez 10
5 gru 14:53
Bogdan:
2n + 4*2n = 5*2n = 5*2*2n−1
5 gru 14:56
kaja: rozumiem do momentu 5*2n. czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dalszą część?
5 gru 17:02
Zadanie: 2*2n−1 = 2n
5 gru 18:06
Zadanie: Bo 21*2n−1= 21+n−1=2n
5 gru 18:07
hm303: skąd wiadomo, że jeśli liczba jest podzielna przez 5 to też przez 10?
11 gru 19:41
lol: Tego nie wiadomo, ale jeśli jest podzielna przez 5*2 to jest też przez 10...
11 gru 19:42
hm303: racja. a czy potrzeba do tego jakiegoś założenia czy jeśli tak napiszę to wszystko będzie ok?
11 gru 19:45
lol: Ale założenie do czego?
11 gru 19:46
hm303: do n
11 gru 19:47
hm303: ?
11 gru 19:54