funkcje
ola1579973: 1. Oblicz najmniejsze dodatnie miejsce zerowe funkcji f(x)= 2cos(x−π/4)−√3. Podstaw π≈3,14 i
zakoduj trzy początkowe cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
2. Wyznacz trzy najmniejsze nieujemne liczby całkowite,dla których wartości funkcji f(x)=4/x−3
są nie większe od wartości funkcji h(x)=x.zakoduj otrzymane liczby w kolejności rosnącej.
3.funkcja f(x)=(m+2)x2+3mx−7 będzie malejąca w przedziale (−∞,2> dla każdego m spełniającego
warunek...
5 gru 14:04
Tadeusz:
3)
(do rozważenia drugi przypadek kiedy m+2=0)
5 gru 14:21
Prezesik: podbijam prośbę o pomoc w 1szym zadaniu
ja próbowałem tak:
0= 2cos(x−π/4) −
√3
√3 = 2cos(x−π/4)
x−π/4 = π/6
x = 5π/12
wychodzi zły wynik : /
12 kwi 19:38
Prezesik: pomoze ktoś rozwiązać?
12 kwi 20:17
Prezesik: dobra juz nie trzeba , zapomnialem o drugim przypadku x−π/4=−π/6, teraz ładnie wychodzi
12 kwi 20:49