skąd?:P
Bill: Witam na zajęciach profesor tak zasuwał, że nie wiem skąd to się wzięło.. może ktoś
wytłumaczyć?
D'f=Df
F'(x)=0 <=> Lnx +2 = 0
i od tego momentu nie wiem..
Log ax − b = x =ab
x = e−2
18 lis 11:07
Nikka: a jakie było zadanie ?

(całość)
18 lis 11:24
Nikka: zapewne chodziło o to, że dziedzina pochodnej jest równa dziedzinie funkcji Df = Df'
18 lis 11:30
Nikka: a dalej to definicja logarytmu (coś ze znakami namieszałeś):
Def. logax = b ⇔ x = ab
lnx + 2 = 0
lnx = −2
lnx = lne−2
z własności f. logarytmicznej:
x=e−2
(ln to oznaczenie logarytmu naturalnego, który ma w podstawie liczbę e)
18 lis 11:33