f
Ma: Rozwiąż nierówność:
√4−x2>x+2
5 gru 11:51
PW: 4 − x2 = −(x2−22) = −(x−2)(x+2)
Taka funkcja kwadratowa przyjmuje wartości nieujemne dla x∊[−2, 2], przedział [−2, 2] jest więc
dziedziną nierówności (z uwagi na istnienie pierwiastka).
W całej dziedzinie prawa strona nierówności jest nieujemna:
dla −2 ≤ x ≤ 2 jest 2−2 ≤ x+2 ≤ 2+2, czyli 0 ≤ x+2 ≤ 4.
Skoro tak, to badana nierówność jest równoważna nierówności uzyskanej przez podniesienie obu
stron do kwadratu (funkcja kwadratowa u2 jest rosnąca dla u ≥ 0):
4 − x2 > x+ 2 , x∊[−2, 2],
−(x−2)(x+2) > x+2
−(x − 2) > 1
(dzielenie można było wykonać, gdyż x+2 ≥ 0, a dla x+2 = 0 nierówność jest fałszywa).
x − 2 < −1, x∊(−2,2]
x < 1, x∊(−2, 2],
rozwiązaniami nierówności są wszystkie x∊(−2, 1)
5 gru 13:13