funkcje-zadania z zakresu rozszerzonego (3kl LO)
ola1579973: 1.wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x)=log3(x−4)−5. zakoduj cyfry setek,dziesiątek,jedności
uzyskanego wyniku.
2. wyznacz najmniejszą wartość funkcji f(x)=2x2−4x. Zakoduj trzy początkowe cyfry po
przecinku uzyskanego wyniku.
3. oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych spełniających warunek 4<log2 n<5 zakoduj cyfry
setek,dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku.
5 gru 11:13
J:
1) załozenie : x > 4
f(x) = 0 ⇔ log3(x−4) = 5 ⇔ log3(x−4) = log335 ⇔ x − 4 = 243..
5 gru 11:20
J:
2) sprawdź dokładnie treść zadania
5 gru 11:28
Tadeusz:
najmniejsza wartość f(x) dla g(x)
min gdzie g(x)=x
2−4x
dla g(x) x
w=2
f(2)= ... itd −
5 gru 11:28
J:
3) ⇔ log224 < log2n < log225 ⇔ 16 < n < 32 ... i policz sumę...
5 gru 11:30
J:
..przeczytałem : 2x − 4x ..
5 gru 11:32