Zastosowanie pochodnych w zadaniach o tresci fizycznej
Kasia: W wyniku reakcji chemicznej powstaje produkt spożywczy. Niech x=x(t), gdzie t ∊ [0,5], bedzie
iloscia produktu w chwili t. a) zilustrowac graficznie zaleznosc miedzy x i t, gdy
x(t)= 2t gdy, t ∊ [0,1]
x(t)= t+1 gdy, t ∊ [1,2]
x(t)= 13t + 73 gdy, t ∊ [2,5]
Wyznaczyc rowniez: b) prędkośc reakcji w poszczegolnych przedzialach,
c) predkosc chwilowa reakcji w poszczegolnych przedzialach,
d) predkosc srednia reakcji w poszczegolnych przedzialach
Nie mam pojecia jak to zaczac i w ogole jak sie za to zabrac, bardzo prosze o pomoc,
podpowiedzi.
Pochodne liczyc umiem , ale nie wiem o co tu chodzi ;c,
5 gru 11:10
Kasia: mógłby ktoś chociaż zerknąc na to zadanie?
5 gru 13:26