fddf
kielbasa: | | z+1 | |
W liczbach zespolonych rozwiązać równanie |
| = 2 − i(kreska nad 2− i) |
| | ź | |
tam gdzie ź to jest sprzężenie z.
(2 + i)(x + iy) = x + iy
2x + 2iy + ix − y
2 = x + iy
i nie wiem co dalej ?
5 gru 10:40
Gray: To źle: (2 + i)(x + iy) = x + iy
Ma być: (2 + i)(x + iy) = x + iy+1.
Wymnóż i porównaj części rzeczywiste lewej strony z prawą; to samo z urojonymi. Dostaniesz do
rozwiązania układ równań. No i pamiętaj o dziedzinie: z≠0.
5 gru 10:43
Gray: Jeszcze jedno, skoro ź to sprzężenie, to powinno być: (2 + i)(x − iy) = x + iy+1.
5 gru 10:44
kielbasa: to teraz mam
2x + 2iy + ix − y2 = x + i(y + 1)
Układ równań:
2x − y2 = x
(2y + x) = y + 1
i teraz to rozwiązać tylko ?
5 gru 10:47
Gray: Dokładnie tak: 2x − 2iy + ix + y = x + i(y + 1)
I układ:
2x+y=x
−2y+x=y+1
5 gru 10:51
kielbasa: czemu u Ciebie nie ma y2 ?
5 gru 10:58
kielbasa: (2 + i)(x + iy) = x + iy = i
2x + 2iy + ix − y2 = x + iy + i
coś źle mam ?
5 gru 10:59
J:
..a skąd się miało wziąć y2 ..?
5 gru 11:01
J:
.. i*(−iy) = − i2y = y
5 gru 11:03
kielbasa: 2x + 2iy + ix − y = x + iy + i
teraz dobrze ?
5 gru 11:11
kielbasa: | | 3 | |
końcowy wynik wyszedl z = |
| + {1}{4}i dobrze ? |
| | 4 | |
5 gru 11:34
J:
równanie jest takie, jak napisał CI Gray o godz: 10:51 .., a Ty swoje ...
5 gru 11:36
kielbasa: | z + 1 | |
| = 2 − i(kreska nad 2 − i) |
| ź | |
| x + iy + 1 | |
| {x − iy} = 2 + i |
| x − iy + 1 | |
(x − iy)(2 + i) = x + iy + 1
2x + y + i(x − 2y) = x + i(y + 1)
Mógłby ktoś pomóc gdzie robię błąd ? Bo już 4 raz to robię i ciągle coś jest nie tak.
5 gru 11:47
kielbasa: tam w mianowniku jest tylko x − iy
5 gru 11:48
J:
⇔ (2 + i)(x − iy) = x + iy+1 ⇔ 2x − 2iy + ix + y = x + i(y + 1)
2x + y = x
x − 2y = y + 1 ...... i teraz licz..
5 gru 11:54