Proszę o wytłumaczenie tych oto zadań i przykładów
matematyk: 1. naszkicuj wykres funkcji f(x)=2/(x+1)−2, podaj jej dziedzinę, zb wartości f(D)
miejsca zerowe, równanie asymptot
2. przedstaw wzór funkcji f(x)=(−2x−5)/(x+2) w postaci kanonicznej, podaj jej dziedzinę,
miejsca zerowe, równania asymptot
3. wykonaj działania, podaj odpowiednie zakończenia:
a) (3−x)/x∙ (2x+6)/(x2−9)
b) (x2−4)/(x+1)÷ (x+2)/(x+(−1))
4. Rozwiąż:
a) (x−3)/2x= (x−2)/(2x+1)
b) (4−2x)/(x+1)> (1−x)/x
c) |(x−1)/(x+1)|>1
d) |(2x−3)/(5−x)|=2
5 gru 09:56
J:
| | 2 | |
1) wiesz jak wygląda wykres funkcji: y = |
| ... jeśli tak, to przesuń go o wektor:
|
| | x | |
v = [−1,−2] i odczytaj wrtości, o które pytają w zadaniu
5 gru 10:08
J:
2) ... przekształacamy wzór funkcji do postacI kanonicznej:
| | −2(x+2) −1 | | 1 | |
y = |
| = − |
| − 2
|
| | x+2 | | x+2 | |
| | 1 | |
rysujemy ; y = − |
| i przesuwamy o wektor: v = [−2,−2] |
| | x | |
5 gru 10:14
matematyk: a mogę prosić o zrobienie tych przykładów w pełni razem z dziedziną, zb wartości, miejscami
zerowymi, równaniami asymptot? oraz przykładów z zadań 3 i 4?
5 gru 10:34