matematykaszkolna.pl
Udowodnij ze mysz nie moze skonczyc na kostce srodkowej KaliInf: Hej mam zadanie z matematyki dysrketnej, ktore rozumiem i wiem, ze nie mozna skonczyc na kostce srodkowej ale nie potrafie tego ladnie udowodnic a jest to jedno z wielu i bylbym bardzo wdzieczny jakby ktos mogl pokazac na tym jednym z prostszych sposob udowodnienia To jest z dzialu grafy Mysz zjada kostke sera o wymiarach 3x3x3 zaczynajac od rogu i jedzac kawalki ktore sa kostkamii 1x1x1. Udowodnij ze mysz nie moze skonczyc na kostce srodkowej. Wiem ze zblizyc sie konca srodka kostki trzeba isc wezykiem pozbywamy sie wtedy wszystkich scian bocznych az do momentu ze zostaje nam kwadrat stworzony z 4 kostek 1x1x1 (poczakowo mamy 9 kostek 1x1x1) gdzie przedostatnim ruchem jest zjedzenie srodowej kostki (czyli nie ma mozliwosci zjedzenia jej jako ostatniej) lecz nie wiem jak to ladnie uzasadnic. Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam!
5 gru 09:31
KaliInf: czy to trzeba jakos udowodnic na macierzy sasiedztwa? czy jest jakis prostszy skuteczny sposob?
5 gru 10:02