Rozwiązać równanie
...: Rozwiązać równanie:
z4 − 3z2 − 4=0
5 gru 00:32
Lukas:
z2=t
t2−3t−4=0
5 gru 00:34
...: dzięki
5 gru 00:35
Piotr:
t ≥ 0
5 gru 00:37
...: poprawne odp
z=2
z=−2
z=i
z=−i
5 gru 00:47
bezendu:
@Piotr nie ! To są liczby zespolone więc nie ma założenia do t !
5 gru 00:47
...: nie wiem jak to liczyć
5 gru 00:50
Piotr:
ok. wlasnie sie zastanawialem czy chodzi o zespolone. przepraszam jesli wprowadzilem w blad.
5 gru 00:51
...: zespolone to ja przepraszam mogłem napisać w zadaniu
5 gru 00:52
Marcin: Zapisz to tak:
(z−2)(z+2)(z
2+1)=0
Mam nadzieje, że potrafiłbyś sam to rozłożyć.
Teraz musisz policzyć
z
2+1=0
5 gru 00:52
KrzysztofŁ: ...Oblicz Δ i podstaw do wzorów: −b−√Δ2a itd.
Potem przyrównaj te wyniki do z2 i obliczysz pierwiastki równania
5 gru 00:56
...: z2+1=0
z2=−1
z=√−1
z=√i2
z=IiI
z=−i
z=i
5 gru 00:58
Marcin: Tak, dobrze.

Pamiętaj, że jaki stopień wielomianu, tyle pierwiastków (licząc z zespolonymi).
5 gru 01:00
...: jaki masz sposób masz na grupowanie (z−2)(z+2)(z2+1)=0
5 gru 01:01
Marcin: Szukam pierwiastków i dzielę wielomian. Twierdzenie Bezout.
5 gru 01:03
kyrtap: każdy taki mądry teraz jak ma zespolone
5 gru 13:20
Mila:
z
4 − 3z
2 − 4=0
Δ=9+16=25
z
2=−1 lub z
2=4
z
2=i
2 lub z=2 lub z=−2
z−i lub z=−i lub z=2 lub z=−2
5 gru 15:38