123
elo: Sory, jest ktos kto troszke matlaba ogarnia
mam polczyc sume liczb nieparzystych mniejszych od liczby wprodzadzonej przez uzytkownika , jak
to zrobic? za pomoca funkcji for i while ?
4 gru 23:47
Marcin: Wprowadzasz najpierw liczbe max, później po kolei kolejne liczby.
Sprawdzasz później warunki czy wprowadzona liczba jest mniejsza od maxa i czy jest nieparzysta.
Jeżeli tak, to dodajesz ją do sumy.
4 gru 23:50
elo: a jak sprawdzić czy jest nieparzysta ?
5 gru 00:06
Marcin: Jeżeli reszta z dzielenia przez 2 jest równa zero, to jest parzysta

if(a mod 2==0)
printf("Parzysta");
else
printf("Nieparzysta");
5 gru 00:07
elo: Dla pojedyńczej ok ale jak to zrobić zeby sprawdzalo wszystkie liczby mniejsze od wprowadzonej
np 7 i ma sprawdzac 6 5 4 3 2 1
5 gru 00:13
elo: i żeby potem je wszystkie dodało
5 gru 00:15
Marcin: W pętli.
liczba=9;
do{
if(liczba mod 2==0)
printf("Parzysta");
else
printf("Nieparzysta");
liczba−−;
while(liczba==0);
5 gru 00:16
Marcin: elo, musisz chwilę sam pomyśleć
5 gru 00:22
elo: myśle nad tym od 22, stary prosze pomóż to zrobić,
5 gru 00:31
Marcin: Napisałem na szybko w C:
#include<stdio.h>
int main()
{
int liczba, suma=0;
printf("Podaj liczbe\n");
scanf("%d",&liczba);
do
{
if(liczba % 2==0)
printf("Parzysta \n");
else
{
printf("Nieparzysta \n");
suma+=liczba;
}
liczba=liczba−1;
}
while(liczba!=0);
printf("%d", suma);
}
5 gru 00:44
elo: Dziękować
5 gru 01:13