Równania logarytmiczne
Maciej: Rozwiąż równanie:
log[3+2log(1+x)]=0
[3+2log(1+x)]=10
0
3+2log(1+x)=1
2log(1+x)=−1
czy do tego momentu jest dobrze? I jak to dalej zrobić?
4 gru 23:36
Marcin: A założenia?
4 gru 23:38
Maciej: D: 1+x>0 3+2og(1+x)>0

x>−1
4 gru 23:40
Marcin: Jesteś pewny, że tak wygląda treść do zadania?
4 gru 23:43
Maciej: znaczy jak?

Mam napisane "rozwiąż równania" i kolejno przykłady...to jest jeden z tych z którym mam
problem...dlatego proszę o pomoc bo nie wiem co dalej
4 gru 23:44
Maciej: ma wyjść x=0,9
4 gru 23:45
Marcin: Chodzi mi o to, czy dokładnie masz tak napisany ten przykład

Bo tutaj nie wyjdzie nic ładnego
4 gru 23:45
Maciej: x=−0,9*
4 gru 23:45
Maciej: no niestety Pazdro kocha brzydkie liczby
4 gru 23:46
Marcin: No to ok,
log[3+2log(1+x)]=log1
3+2log(1+x)=1
2log(1+x)=−2
log(1+x)=−1
Teraz widzisz?
4 gru 23:48
Maciej: | | x2−2x | |
tak  dziękuję jeszcze mam taki przykład log 1/2log 8 |
| =0 |
| | x−3 | |
mógłbyś mi w nim pomóc?
4 gru 23:55
pigor: ..., np. tak :
log[3+2log(1+x)]=0 0 ⇒ 3+2log(1+x)= 10
0 ⇒
⇒ 2log(1+x)=1−3 /:2 ⇒ log(1+x)=−1 ⇒ 1+x=10
−1 ⇒
x=−0,9
i teraz jeszcze podstawię x=−0,9 do danego równania i sprawdzę :
L= log(3+2log0,1)= log(3+2*(−1))= log(3−2)= log1=0= P
odp. liczba
x=−0,9 jest rozwiązaniem danego równania. ..
4 gru 23:57
Marcin: log8(..), nie jest w nawiasie, tak?
5 gru 00:04
Maciej: nie jest
5 gru 00:07
Marcin: | | x2−2x | |
log12 (log8 |
| )=log12(1) |
| | x−3 | |
Rozwiążesz dalej sam?
5 gru 00:14
Maciej: dziękuję bardzo

no tak to nie jest trudne sam to właśnie na kartce zrobiłem przed momentem

8x−24=x
2−2x
−x
2+10x−24=0
Δ=100−96=4
√Δ=2
x
1=6
x
2=4
Odp: x∊{4,6}
jedynie z czym mam chyba problem to z dziedziną... wiem jakie założenia ale zawsze mam problem
z obliczeniem

np. jak mam coś takiego 7+log
5(x
2+9)>0
5 gru 00:19
pigor: ..., np. tak

ane równanie jest
| | x2−2x | | x2−2x | |
⇔ log8 |
| =(12)0 i |
| >80 i x(x−2)x−3)>0 ⇔ |
| | x−3 | | x−3 | |
| | x2−2x | | x2−2x | |
⇔ |
| = 8 i |
| >1 /*{x−3)2 i x(x−2)(x−3)>0 ⇔ |
| | x−3 | | x−3 | |
⇔ x
2−2x= 8x−24 i (x
2−2x)(x−3)− (x−3)
2 >0 i x(x−2)(x−3)>0 ⇔
⇔ x
2−10x+24= 0 i (x−3)(x
2−2x−x+3) >0 i x(x−2)(x−3)>0 ⇔
⇔ (x=6 v x=4) i (x−3)(x
2−3x+3) >0 i x(x−2)(x−3)>0 ⇔
⇔ (x=6 v x=4) i (x−3)>0 i x(x−2)>0 ⇔
x∊{4,6} . ..
5 gru 00:19
Marcin: Jaki masz tutaj problem?
x
2+9>0 i tyle
5 gru 00:21
Maciej: no tak ale mam równanie postaci log
3[7+log
5(x
2+9)]=2
to dziedzina jest: 1) 7+log
5(x
2+9)>0 i 2) x
2+9>0
z tym 1) mam problem
5 gru 00:24
pigor: ...,
7+log
5(x
2+9) >0 i x∊R ⇒ log
5(x
2+9) >−7 ⇔
| | 1 | |
⇔ x2+9 > 5 −7 ⇔ x2 > |
| −9 < 0 dla każdego x∊R .  |
| | 57 | |
5 gru 00:25
Maciej: Rozumiem, dziękuję bardzo
5 gru 00:28
Marcin: Pigor, do trzech razy sztuka. W końcu wygrałeś
5 gru 00:28
pigor: ..., cóż, lepiej późno niż wcale, wreszcie ...

docenił moje arabeski.

...
5 gru 00:43