funkcja wykładnicza z wyrażeniami trygonometrycznymi
fizjon: Pomóżcie proszę z poniższym zadaniem... liczę i liczę i nie mogę się doliczyć...
http://oi59.tinypic.com/5pftj6.jpg
4 gru 23:25
fizjon: Nikt nie pomoże?
4 gru 23:36
Tadeusz:
moment
4 gru 23:39
Tadeusz:
5
−2sin2x+1+4*5
cos2x=5
sin2x
5
cos2x+4*5
cos2x=5
sin2x
5
cos2x+1=5
sin2x ⇒ cos2x+1=sin2x ⇒ 2cos
2x−2sinxcosx=0
2cosx(cosx−sinx)=0 itd−
4 gru 23:46
fizjon: Bardzo dziękuję za zainteresowanie.
Czy mógłbyś wyjaśnić skąd wzięła się trzecia linijka? Nie rozumiem tego przejścia...
4 gru 23:51
Tadeusz:
5cos2x+4*5cos2x=5sin2x ⇒ 5cos2x(1+4)=5sin2x
5*5cos2x=5sin2x
51+cos2x=5sin2x
4 gru 23:59
fizjon: No tak...
Bardzo dziękuję za pomoc!
5 gru 00:01
Tadeusz:
−
5 gru 00:04