aa
Hugo: crash my doubts
| | 42 + 4n | |
limn −> oo |
| / * log4 |
| | 4n | |
| | log44n + log44n | | 2n | |
limn −> oo |
| = lim.. |
| |
| | log44n | | n | |
= 2

a w odp jest 1 −,−
4 gru 23:18
Mila:
Raz piszesz w liczniku 4n +4n a drugi rza 42+4n
?
a poza tym to źle .nie możesz tak robic.
Napisz dobrze zadanie.
4 gru 23:21
Hugo: Bo chcialem to zrobic z tw o 3 ciagach
ale teraz tam patrze ze a
n dla n>0 to lim a
n = +oo
zatem
ale to symbol nie oznaczonosci i sie nie da
4 gru 23:30
4 gru 23:33
Hugo: da sie tak:
| 4n + 4n | | 4 | |
| = 2 * ( |
| )n ... ale to sie jeden nie rowna |
| 42 | | 4 | |
4 gru 23:34
Marcin: | 4n(1+1) | |
| , a teraz?  |
| 4n | |
4 gru 23:34
Mila:
| | 3n+4n | | | |
Limn→∞ |
| =lim n→∞ |
| =1 |
| | 4n | | | |
bo (
34)
n→0
4 gru 23:35
4 gru 23:35
Hugo: dziekuje wszystkim
4 gru 23:35
Marcin: To do tego z pierwszego posta było oczywiście

Lukas zrobił do Twojego zadania
4 gru 23:36
Hugo: @Marcin: odp to 1 nie 2
4 gru 23:36
Hugo: 
wgl tesknie za tymi nocami maturzystow ale coz...
4 gru 23:36
Marcin: Bo Hugo ja zrobiłem dla tego z pierwszego posta, wybacz
4 gru 23:38
Hugo: // a mam takie jeszcze
| | 24n−32n+1 | |
lim n−> oo |
| |
| | 10n−1+1 | |
rozpisuje
| | 16n−9n * 3 | |
lim n−> oo |
| |
| | 10n * 0,1+1 | |
i jak sie wyciagnie najwieksza przed nawias...
| | 16n( 1 − 9/16 n * 3) | |
lim n−> oo |
| |
| | 16n( 10/16n * 0,1+1/16n) | |
nie wiem
4 gru 23:51
Mila:
Wyciągasz największą z mianownika, aby w mianowniku nie mieć zera.
Tu wyciagniesz 10n.
Granica ∞
4 gru 23:56
Marcin: A teraz?
4 gru 23:56
Hugo: 
! dziala
4 gru 23:57