Proszę o pomoc!
mario: Wykaż, że jeśli n € ℕ, to liczba 7n+2 − 2n+2 + 7n+1 − 2n+1 jest podzielna przez 10
4 gru 22:58
mario: Założenie: n należy do N
Teza 7
n+2 − 2
n+2 + 7
n+1 − 2
n+1= 10k
Dowód 7
n+2 − 2
n+2 + 7
n+1 − 2
n+1
7
n * 7
7 − 2
n * 2
2 + 7
n * 7
1 − 2
n * 2
1
7
n * 56 − 2
n * 6
I tu się kończy moja wiedza
4 gru 23:19
pigor: ..., to dalej może indukcyjnie np. tak:
dla n=1 : 7*56−2*6= 392−12= 380 = 10*38
Z. niech dla n : 7
n* 56−2
n* 6 =10k ...
T. wykazać dla n+1: 7
n+1* 56−2
n+1* 6 = 10s.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Dowód : 7
n+1* 56−2
n+1* 6 = 7
n* 7*56−2
n*2* 6 =
= 7
n* 2*56 −2
n*2*6 + 7
n*5*56 = 2(7
n*56 −2
n*6) + 7
n*5*2*28 =
= 2*10k+10*7
n*28= 10(2k+28*7
n)= 10s
teraz jeszcze twój komentarz i już... c.n.w.
4 gru 23:38
mario: dzięki za ogarniecie
4 gru 23:41
Eta:
Bez indukcji

49*7
n+7*7
n= 50*7
n+6*7
n=10*5*7
n+6*7
n i −4*2
n−2*2
n= −6*2
n
L=
10*5*7
n +6(7
n−2
n)= 10*5*7
n+6(7−2)(7
n−1+7
n−2*2+.....+2
n−1)=
=
10[5*7
n+3(7
n−1+7
n−2*2+...... +2
n−1)] =
10*k , k∊C
Korzystałam ze wzoru: a
n−b
n=(a−b)(a
n−1+a
n−2*b+a
n−3*b
2+.....+b
n−1)
5 gru 00:40
pigor: ..,

też próbowałem, ale jakoś tej 10−tki nie mogłem "wyłowić"
5 gru 00:46
Kacper:
27 lip 06:50
Eta:
27 lip 20:41