Zadanie z Fizyki Pomocy!!!
Piąteczek : Cześć mam zadanie z fizy wiem że to nie ta strona ale może mógby mi ktos pomóc bo sama nie
umiem rrozwiazac tego zadania a za 1 godzine mam lekcje Pomocy


Oblicz czestotliwośc z jaką obracają się koła samochodu jadącego z szybkością 72 km/h jeżeli
ich promienie wynoszą
310 [m]
18 lis 09:15
Nikka: a masz odp.?
18 lis 09:29
Piąteczek : nie
18 lis 09:33
Nikka: no cóż, na fizyce się nie znam niestety, gdybyś miała odp. to jeszcze mogłabym pokombinować...a
tak nie chcę przypadkiem podać złego rozwiązania
18 lis 09:37
Piąteczek : ok rozumiem
18 lis 09:39
Nikka: Po przeliczeniu prędkości 72 km/h = 20 m/s.
Czyli wiemy, że samochód
przejeżdża 20 metrów w ciągu każdej sekundy.
Policzmy jaki jest obwód opony:
O = 2 pi r = 6,28 * 0,3 = 1,88 m. Jest do droga jaką musi przejechać samochód aby koło ponownie
dotknęło jezdni tym samym punktem.
Jest to zatem droga na jakiej następuje pełen obrót opony.
Zobaczmy zatem ile obrotów opona wykona w ciągu sekundy.
Jak wiemy w ciągu sekundy samochód przejeżdża 20 m, obliczając zatem ile razy w tych 20 metrach
zmieści się obwód opony uzyskamy informację ile pełnych obrotów opona wykona w ciągu sekundy a
zatem uzyskamy poszukiwaną częstotliwość obrotu czyli ilość zdarzeń
(w tym przypadku pełnych obrotów) na sekundę.
20/1,88 = 10,64 Hz
Koło w ciągu sekundy obróci się 10,64 raza, czyli jego częstotliwość obrotu wynosi 10,64 Hz.
18 lis 09:42
Nikka: znalazłam takie rozwiązanie w necie

mam nadzieję, że jest ok
18 lis 09:43
Piąteczek : dziękuje
18 lis 09:54