Oblicz długości boków i przekątnych rombu ABCD
mat: Oblicz długości boków i przekątnych rombu ABCD, mając dane równania boków AB: 2x − 3y+2=0 i AD
: 3x−2y +8 = 0 oraz współrzędne punktu C : (1,3)
Punkt A nie problem mi wyznaczyć, Długość AC też nie, ale dalej sie zawiesiłem i nie wiem jakim
prostym sposobem zrobic
Gustlik:

{ 2x − 3y+2=0
{ 3x−2y +8 = 0
{ 2x − 3y=−2 /*3
{ 3x−2y =−8 /*(−2)
{ 6x − 9y=−6
{ −6x+4y =16 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−5y =10 /:(−5)
y=−2
2x − 3*(−2)=−2
2x + 6=−2
2x=−8 /:2
x=−4
A=(−4, −2)
Prosta BC:
3x−2y +C = 0
3*1−2*3+C=0
3−6+C=0
C=3
3x−2y +3 = 0 − pr. BC
Wyznaczam punkt B
{ 3x−2y +3 = 0
{ 2x − 3y+2=0
{ 3x−2y =−3
{ 2x − 3y=−2
{ 3x−2y =−3 /*2
{ 2x − 3y=−2 /*(−3)
{ 6x−4y =−6
{ −6x + 9y=6 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5y=0 /:5
y=0
3x−2*0 =−3
3x=−3 /:3
x=−1
B=(−1, 0)
Dalej wektorami:
A=(−4, −2)
B=(−1, 0)
AB
→=[−1−(−4), 0−(−2)]=[3, 2]
DC
→=AB
→=[3, 2]
DC
→=[1−x, 3−y]
1−x=3, 3−y=2
x=−2 y=1
D=(−2, 1)
Długość boku:
|AB
→|=
√32+22=
√9+4=
√13
Długości przekątnych:
A=(−4, −2)
C = (1,3)
AC
→=[1−(−4), 3−(−2)]=[5, 5]
|AC
→|=
√52+52=5
√2
B=(−1, 0)
D=(−2, 1)
BD
→=[−2−(−1), 1−0]=[−1, 1]
|BD
→|=
√(−1)2+12=
√2