prawdopodobieństwo
madzik: Z urny zawierającej 6 kul białych, 3 czarne i 5 niebieskich losujemy 1 kulę. Następnie
dokładamy do urny 2 kule w kolorze wylosowanej kuli i ponownie losujemy 1 kulę. Oblicz
prawdopodobieństwo, że kula wylosowana za drugim razem będzie niebieska.
Jak to najsensowniej rozwiązać i rozrysować na drzewku?
4 gru 22:37
irena_1:

Ponieważ interesuje nas tylko wylosowanie kuli niebieskiej, więc można narysować skrócone
drzewko.
Górne gałęzie to pierwsze losowanie :
| | 6 | |
− n z prawdopodobieństwem |
| |
| | 14 | |
| | 3 | |
− c z prawdopodobieństwem |
| |
| | 14 | |
| | 5 | |
− n z prawdopodobieństwem |
| |
| | 14 | |
Dolne gałęzie to losowanie kuli niebieskiej za drugim razem. Mamy teraz 16 kul.
W dwóch pierwszych przypadkach wśród nich jest 5 kul niebieskich, więc prawdopodobieństwo
| | 5 | |
wylosowania kuli niebieskiej to |
| . |
| | 16 | |
| | 7 | |
W trzecim − mamy wśród 16 kul 7 niebieskich, więc tu prawdopodobieństwo jest równe |
| |
| | 16 | |
| | 6 | | 5 | | 3 | | 5 | | 5 | | 7 | | 30+15+35 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| | 14 | | 16 | | 14 | | 16 | | 14 | | 16 | | 224 | |
5 gru 06:14