Oblicz korzystając z własności potęg:
ala: Oblicz korzystając z własności potęg:
a) {2 18}/{215+2 }
b) \frac{2 6−27+23}{23 }
c) \frac{144}{25*73 }
4 gru 22:32
Janek191:
| | 26 − 27 + 23 | |
b) |
| = 26 −3 − 27 −3 + 1 = 23 − 24 + 1 = 8 − 16 + 1 = − 7 |
| | 23 | |
| | 144 | | (2*7)4 | | 24 *74 | |
c) |
| = |
| = |
| = |
| | 25* 73 | | 25*73 | | 25*73 | |
| | 24 | | 74 | | 1 | | 7 | |
= |
| * |
| = 24 − 5*7 4 −3 = 2−1*71 = |
| *7 = |
| =3,5 |
| | 25 | | 73 | | 2 | | 2 | |
5 gru 07:13
Nati: (22)3
10 paź 10:45
Jolanta: 22*3=26=64
10 paź 10:48