funkcja kwadratowa
christine: | | 1 | | 1 | |
Równanie x2 +48x+2=0 ma dwa rozwiązania x1,x2. Liczba |
| + |
| jest liczbą |
| | x12 | | x22 | |
całkowitą dodatnią. Znajdź tę liczbę
odpowiedź 575
4 gru 22:24
KrzysztofŁ: Musisz obliczyć Δ, a następnie pierwiastki równania.
Δ = 2296 = 4*574, √Δ = 2√574
x1 = −48 − 2√5742 = −24 − √574
x2 = −48 + 2√5742 = −24 + √574
5 gru 01:58
nocny Marek:
Nie potrzeba obliczać pierwiastków, trzeba zastosować wzory Viety
5 gru 02:06
KrzysztofŁ: x12 = (−24 −
√574)
2 = 576 + 48
√574 +574 =
1150 + 48√574
x22 = (−24 +
√574)
2 = 576 − 48
√574 +574 =
1150 − 48√574
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| x12 | | x22 | | 1150 + 48√574 | | 1150 − 48√574 | |
dodamy tak jak wyrażenie wymierne, rozszerzając ułamki (mnożymy mianowniki i dodajemy liczniki)
| | 1150 − 48√574 + 1150 + 48√574 | |
= |
| = |
| | (1150 + 48√574)*(1150 − 48√574) | |
| | 2300 | | 2300 | | 2300 | |
= |
| = |
| = |
| = 575 |
| | 11502 − 482*574 | | 1322500 − 1322496 | | 4 | |
5 gru 03:29
Mila:
| 1 | | 1 | | x12+x22 | |
| + |
| = |
| = |
| x1*2 | | x22 | | (x1*x2)2 | |
| | (x1+x2)2−2x1*x2 | | (−48)2−2*2 | | 2304−4 | |
= |
| = |
| = |
| =2300:4=575 |
| | 22 | | 4 | | 4 | |
5 gru 15:56
christine: Dziękuję zrozumiałam już
5 gru 15:58
Mila:
5 gru 15:59
maturzystka: Licznik zrobiłam dobrze tylko nie wiedziałam co zrobić z tym x1
2 x x2
2
5 gru 16:06